Vind uw wijn

Daarom bestelt u bij ons

  • Exclusieve wijnen
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Veilig betalen
  • Ook voor horeca

Klantenservice

Onze vermelding op sys.keurmerk.info

Onze wijnen uit de streek Veneto

thewineconnection-streken-veneto-detail

Veneto is een grote welvarende regio met veel industrie en ligt ten noordoosten van Italië. De wijnindustrie speelt eveneens een grote economische rol en Veneto heeft de grootste wijnproductie van Italië. In Verona vindt jaarlijks de Vinitaly, een van de belangrijkste wijnbeurzen van Europa, plaats. 

Van eenvoudige wijn tot kwaliteitswijn

Vooral van wijn van populaire druiven als pinot grigio en garganega maar ook Prosecco worden eenvoudige bulkwijnen geproduceerd. De traditionele wijnstijl van Veneto bestaat uit een blend van diverse druivenrassen. De bekendste rode mengwijnen zijn Valpolicella en Bardolino. Gemaakt van autochtone druivenrassen, waarvan corvina, rondinella en molinara de belangrijkste zijn. Er worden echter ook moderne wijnen van internationale druivenrassen gemaakt, zoals chardonnay, sauvignon blanc, cabernet, syrah en merlot. Cabernet en merlot beschouwt men al als lokale druiven, omdat deze al meer dan een eeuw geleden zijn aangeplant.

De bodemsamenstelling bestaat vooral uit kalksteen, klei en gesteente van vulkanisch oorsprong. Karakteristiek voor Veneto zijn de verleidelijke Recioto wijnen. Deze dessertwijnen worden gemaakt van ingedroogde druiven.

De Amarone, een unieke krachtige wijn

De Amarone is in de jaren 30 van de vorige eeuw per toeval ontdekt door een vergeten vat Recioto della Valpolicella dat verder was gaan gisten, waardoor de meeste suikers in alcohol werden omgezet en de wijn droog werd. Hieruit is een unieke krachtige wijn ontstaan die inmiddels een van de bekendste wijnen van Italië is. De Amarone is een stevige, alcoholrijke en complexe wijn gemaakt van ingedroogde druiven, met een lichtzoete toets en een lange afdronk. Hiervoor worden de druiven drie à vier maanden gedroogd in een zogenaamde "fruttaio". Dit is een perfect geventileerde droogkamer waar de druiven op matten van bamboe of stro of in houten bakjes tot ten minste de helft van hun vocht verliezen door waterverdamping en een enorme concentratie aan suikers (minimaal 25-30%) en aroma's bereiken. In de maanden januari en februari worden de druiven ontsteeld, gekneusd en op een natuurlijke lage temperatuur langzaam vergist. Deze unieke methode heet appassimento. Hierna blijft de wijn minimaal twintig maanden op hout liggen. Met ingang van oogstjaar 2010 is de Amarone gepromoveerd tot DOCG. Mede door de toenemende buitenlandse vraag is de productie aanzienlijk toegenomen.

Klimaat: Hoog in de bergen koude winters en warme zomers, aan de kust vochtig warm in de zomer en vochtige winters, het Gardameer zorgt voor een mild klimaat
Totale oppervlakte wijngaarden: 71.773 hectare
Wijnproductie: 8,28 miljoen hectoliter
Kwaliteitsindeling: Van de productie is 47% verdeeld over 14 DOCG’s en 27 DOC’s, 43% is IGT en 10% is tafelwijn

Onze wijnen uit de streek Veneto

Terug naar Streken pagina Bekijk al onze wijnen


sitemap / contact / beter vindbaar dotsolutions