Vind uw wijn

Daarom bestelt u bij ons

  • Exclusieve wijnen
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Veilig betalen
  • Ook voor horeca

Klantenservice

Onze vermelding op sys.keurmerk.info

Guido RivellaGuido Rivella

Een droom is werkelijkheid geworden

Om de droom van de ervaren oenoloog Guido Rivella, geboren in Montestefano, Barbaresco, te bekronen, werd in 2010 de Azienda Agricola Silvia Rivella opgericht, genoemd naar zijn dochter.

De provincie Piemonte, die op haar beurt de regio Langhe omvat, ligt in het noordwesten van Italië en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het landschap zelf is ideaal voor wijnbouw, aangezien het bestaat uit een reeks zacht glooiende heuvels. Alle heuvels zijn bedekt met wijnstokken en verdeeld in verschillende percelen die "crus" worden genoemd (zoals in Bourgondië). Bijna elke cru wordt individueel verbouwd, zodat het karakter van elke wijngaard terugkomt in de wijn.

Guido Rivella was 47 jaar de vaste wijnmaker van Gaja

Op het hoogtepunt van een van de beroemdste crus in Barbaresco, Montestefano, worden de wijnen geproduceerd in een zeer kleine wijngaard, de Azienda Agricola Silvia Rivella. Degene die in de kelder de scepter zwaait is Guido Rivella, een van de beste "wijnvakmensen" in Italië, en waarschijnlijk ook ter wereld. Guido ging met pensioen na 47 jaar als oenoloog gewerkt te hebben bij Angelo Gaja in Barbaresco. Hij besefte echter al snel dat hij niet blij zou zijn als hij geen wijn meer zou kunnen produceren. Hij was pas tevreden toen hij de oude "cascina" (boerderij) van de familie had gerestaureerd en opnieuw wijn kon produceren van de oude wijnstokken op Cru Montestefano.

In de wijngaarden worden geen pesticiden gebruikt, alleen een minimale hoeveelheid koper en de verplichte behandeling tegen chlorose, een aandoening waarbij de bladeren geel worden. De cru is niet biologisch gecertificeerd maar werkt wel zo milieuvriendelijk mogelijk. In de kelder worden geen chemische producten gebruikt, zelfs geen sulfieten of geselecteerde gisten, behalve in "moeilijke" jaargangen, waar deze zo spaarzaam mogelijk worden ingezet.

De topwijnen uit Piemonte

Nebbiolo is de dominante druivensoort. Er worden verschillende wijnen van gemaakt, waarvan Barolo en Barbaresco - vaak de koning en koningin van de wijnen genoemd - de meest bekende zijn. Beide wijnen hebben een ongekend potentieel voor langdurige opslag dat, samen met een uitzonderlijke complexiteit en tanninestructuur, in weinig andere wijnen wereldwijd wordt aangetroffen.

Vaak overschaduwd door de meer ‘mannelijke’ tegenhanger (Barolo), is Barbaresco een wijn van grote elegantie en finesse, die echt een vrouwelijke kwaliteit in zich draagt. Barbaresco kan alleen uit Nebbiolo worden geproduceerd en de druiven mogen alleen uit de dorpen Barbaresco, Neive, Treiso en Alba komen. De regio produceert ook Barbera, Dolcetto, Freisa, Arneis en Pelaverga, evenals een kleine hoeveelheid Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc en Chardonnay, die allemaal worden gebruikt bij het maken van een aantal prachtige wijnen.

Barbaresco Fausoni:

Deze cru uit Neive wordt geproduceerd door Rivella sinds 2015. De wijnstokken zijn ongeveer 50 jaar oud en de wijn wordt op dezelfde manier geproduceerd als de Montestefano. De persoonlijkheid van de wijn is echter compleet anders, aangezien de grond in Fausoni bestaat uit lichte klei en zand. De wijn is zeer elegant, met een dominante toon van zoethout en balsamico-aroma's. Maar dankzij zijn tannines is hij ronder dan de Montestefano. Dit perceel is slechts 1 hectare groot.

Barbaresco Montestefano:

Een Barbaresco die een beetje "Barolo-achtig" smaakt, omdat deze cru geologisch vergelijkbaar is met een deel van de Barolo crus, waarbij Marne Blu (blauwe klei) in de grond wordt aangetroffen (vergelijkbaar met het Pomerol-gebied en in een beroemde Bolgheri wijngaard), waardoor het structuur en diepte krijgt. De wijn fermenteert in stalen tanks en rijpt vervolgens 18-20 maanden in oudere barrique’s en in tonneaux van 500 liter. Na deze periode wordt de wijn gedurende 4-5 maanden in neutrale containers (bijv. cement of stalen tanks) overgebracht om te rusten. Voordat de wijn op de markt wordt gebracht, rijpt de wijn nog 7-8 maanden op fles.

Het resultaat is een wijn die over 20 à 30 jaar nog steeds geweldig zal zijn. Aangezien de wijngaard van Montestefano slechts 1 hectare groot is en de wijnstokken meer dan 50 jaar oud zijn, worden er slechts ongeveer 1000 flessen per jaar geproduceerd.

 


sitemap / contact / cookie instellingen / zoekmachine marketing dotsolutions